Svar till: Hemmafruar var inte Mary Poppins

I Ann-Charlotte Marteus krönika serveras en blandning av sanning, halvsanningar och rena lögner. Bland annat hänvisas till en undersökning som visat att hemmafruar 1975 tillbringade ungefär 77 minuter om dagen med sina barn, medan motsvarande tid för kvinnor som idag jobbar är 74 minuter. Här ska flera aspekter has i åtanke. För det första är det troligt att föräldrar som jobbar kompenserar för tiden som de förlorat under veckan med att umgås lite extra med barnen på helgen. Det är stor skillnad mellan kvalitetstid och kvantitetstid. För barnen räcker det inte att ha en rolig lördag ihop med en mamma eller pappa - de behöver tillgängliga föräldrar. Det är oerhört betydelsefullt för barnet både att dela den grå vardagen med sina föräldrar, och att veta att mamma eller pappa finns tillgängliga vid behov, även om man inte hela tiden umgås aktivt.

Maretus påpekar också bristen på tekniska lösningar som kunde frigöra tid för äldre tiders hemmafruar. Men idag, när vi har dessa lösningar, varför skulle vi då inte tillbringa ännu mer tid med våra små? Siffrorna som redovisas är dessutom en sammanställning av 20 länder, och gäller inte Sverige specifikt. Mycket tyder på att dessa siffror inte är alltför relevanta för vårt land. Dels är föräldrar just i Sverige - som Marteus själv säger - mest stressade över det trassliga livspusslet. Det finns studier gjorda i Sverige som tyder på att svenska föräldrar tillbringar betydligt mindre tid med sina barn än förr. Mellan 1994 och 2001 minskade tiden som mödrarna tillbringade med sina barn i snitt en och en halv timmar för samboende, och två timmar ensamstående, per dag.

Marteus skriver även om tidningen Economists hyllning till 80- och 90-talisterna som sägs vara betydligt nyktrare, tolerantare, laglydigare och mer fokuserade än sina föregångare. Återigen fattas den svenska anknytningen. Alkoholkonsumtionen idag är fortfarande betydligt större än mitten av 1990 talet enligt IQ som skriver följande: "Andelen med riskabla alkoholvanor i åldersgruppen 16-29 år är 35 procent bland män och 25 procent bland kvinnor. Sett över hela befolkningen (16-84) är den 17 för män och 9 procent för kvinnor". 

Talet om ökad tolerans är verkligen en sanning med modifikation. Tvärtom upplever många att Sverige har blivit ett ytterst intolerant land där den fria tanken allt mer undertrycks. Det har aldrig förr varit en sådan häxjakt på folk som inte tycker som alla andra. Har man något negativt att säga mot islam är man islamofob, tycker man att Sverige har en misslyckad invandringspolitik är man rasist, anser man att aborter är fel är man kvinnohatare, accepterar man inte okritiskt äktenskap mellan två personer av samma kön är man homofob. Listan kan fortsätta i oändlighet. Skällsorden blir råare och argumentationen ständigt tunnare.

Laglydigheten kan också ifrågasättas. År 1975 var det 9 223 anmälda brott per 100 000 personer i Sverige, jämfört med 14 603 anmälda brott per 100 000 människor 2013. Antalet brott har alltså kraftigt ökat sedan 1975 - vilket Marteus förbigår med tystnad.

Att 80- 90-talisterna skulle vara mer fokuserade är också ytterst tveksamt. Elever idag har svårare att göra saker i skolan som de anser är tråkiga, vilket vi inte minst kan se resultatet av i PISA-undersökningar, där Sverige har kraftigt halkat bakåt. Företagsägare uttrycker att dagens ungdomar inte alls har samma arbetsmoral som tidigare generationer hade.

70-talets hemmafruar var måhända inte Mary Poppins, men nutidens krönikörer verkar trivas rätt bra i sagans värld.

 

Roland Ohlsson, styrelseledamot och riksdagskandidat för Kristna Värdepartiet

Anna-Greta Blixt, riksdagskandidat för Kristna Värdepartiet

Maria Brodd Hemmelin, riksdagskandidat för Kristna Värdepartiet