Debatt Palestina

Nu har det hänt igen. En terrorist har kallblodigt mejat ner oskyldiga människor med en bil i Jerusalem. En drusisk polisman miste livet och efterlämnar sin gravida hustru och treåriga son. Den 22 oktober dödades två personer med samma metod i samma stad, då en ung palestinier körde sin bil rakt in i en grupp människor som stod och väntade på spårvagnen. Det ena offret var en tremånaders flicka, lilla Haya Zissel Braun. Några dagar senare hyllades barnamördaren på Fatah-partiets officiella facebooksida som hjälte och martyr.

Den skändliga hyllningen kommer alltså från det parti Löfven kallat "kära systerparti". Sådan är den part i konflikten som ska gälla för moderat. Fatah ingår nu i en enhetsregering med terroristorganisationen Hamas. Hamas gör inte ens några ansträngningar att dölja sina avsikter - målet att utplåna Israel är klart uttryckt i stadgarna. Man visar också i handling sin människoföraktande agenda genom det förtryck man utsätter den egna befolkningen för. Under kriget i somras utnyttjade man regelmässigt civila palestinier, kvinnor och barn, för sina syften. Märk väl - inte bara som mänskliga sköldar. Sådana placeras ut i syfte att förhindra att fienden attackerar ett visst mål. Här handlar det om ett ännu mer cyniskt spel där oskyldiga  människor fick bli kanonmat för att vinna propagandapoäng åt Hamas. På så sätt blev varje civilt palestinskt dödsoffer en seger för terroristerna.

Nu har regeringen drivit igenom ett erkännande av "Palestina". Förutom det mes uppenbara problemet med detta - att det inte existerar någon stat att erkänna - kan man fråga sig vad det sänder för signaler till omvärlden. Av vilken outgrundlig anledning vill vår regering uppmuntra till sådant ledarskap? Varför vill man belöna åratal av raketbeskjutning, kidnappning och terror mot Israel med ett ställningstagande som detta? Varför inte börja med att befria palestinierna från deras korrupta ledare? Varför inte börja med att ställa minimala krav på de mänskliga rättigheter vi i västvärlden tar för givna - sådant som likhet inför lagen, yttrandefrihet, religionsfrihet, jämlikhet mellan kvinnor och män, fria val och rätten att kritisera de styrande utan att riskera livhanken? Varför inte börja med att kräva åtminstone några grundläggande tecken på fredsvilja från den palestinska parten?

Beslutet om ett palestinaerkännande är orättvist, ogenomtänkt och fullkomligt kontraproduktivt. Regeringen har därmed inte lyckats åstadkomma något mer än att dra skam över Sverige.

Roland Ohlsson

Annette Westöö

Bengt-Olov Söderkvist

Kristna Värdepartiet